06 آوریل راهنمای خرید سوله
راهنمای خرید سوله
راهنمای خرید سوله : در خرید سوله باید اطلاعاتی در مورد سوله، اجزا تشکیل دهنده ، مزایای سوله نسبت به سازه های دیگر و قیمت نهایی سوله داشته باشیم تا بتوانیم خرید مقرون به صرفه ای کنیم در اینجا به طور مختصر در این مورد صحبت می کنیم:
سوله چیست: سازه هایی با سقف های شیبدار و مصارف عمدتاً صنعتی، تولیدی می باشند پس برای خرید سوله باید نوع مصرف سوله را نیز در نظر بگیریم تا هزینه های اضافی را کاهش دهیم.
مزایای سوله:
- توانایی ایجاد سازه هایی بزرگ با اندازه های متفاوت
- سبک بودن سازه نسبت به سازه های بتنی
- قابلیت اجرای سازه در شرایط مختلف آب و هوایی
- تنوع ساختاری
اجزا سازنده سوله:
- قاب شیبدار: نقش اصلی در تحمل بارهای مختلف را دارد
- بادبند قائم سوله
- عناصر فشاری طولی
- لاپه های سوله: این اجزا به صورت تیرهایی با دهانه ساده در طول سالن قرار می گیرند و مقطع آنها به شکل l می باشد کار اصلی این اجزا انتقال بارهای وارده به قاب های اصلی شیب دار می باشد
- پوشش سوله
- سینه بند سوله
- میله مهار: به صورت عمود در امتداد لاپه ها در سقف قاب شیبدار قرار می گیرند و یکی از وظایف آنها تحمل نیروی رانشی سطح شیبدار می باشد.
راهنمای خرید سوله
بعد از اطلاع از سوله و اجزا و مزایای آن نوبت به اطلاع از نحوه قیمت گذاری سوله ها می رسد که فاکتورهای زیادی بر روی آن تاثیر می گذارد :
- یکی از این فاکتورها کیفیت مواد مورد استفاده در اجزا سوله می باشد.
- ابعاد و اندازه سوله که عمدتا با افزایش اندازه طول و عرض سوله قیمت ها هم افزایش می یابد.
پس در زمان خرید سوله فروشنده در همان وهله اول نمی تواند رقم دقیقی را بیان کند و باید با در نظر گرفتن فاکتورهای مختلف که چند مورد آن را بیان کردیم و با نرم افزارهای خاص به تعیین قیمت سوله بپردازند.
بعد از قیمت گذاری سوله و توافق با فروشنده برای خرید سوله اقدامات بعدی انجام می گردد و بسته به نوع سوله انتخابی اقدامات لازم جهت ساخت صورت می گیرد که خود شامل مراحل مختلف آماده سازی زمین ساخت اسکلت سوله و حمل و نصب با کمک جرثقیل است.
شناخت انواع سوله :
یکی از انواع تقسیمات سوله ها از لحاظ نوع سازه می باشد که عبارتند از :
- سازه های اسکلت فلزی
- سازه های خرپایی
- سازه های ubm
سازه های اسکلت فلزی خود از دو نوع جوشی و پیچ و مهره ای تشکیل می شوند.
سوله های اسکلت فلزی پیچ و مهره ای:
در این سازه ها قطعات در کارخانه ها و توسط جوش های co2 و … به هم وصل شده و به صورت یکپارچه در محل پروژه توسط پیچ ومهره به هم متصل می شوند این اسکلت ها نیاز به جوش کاری در محل پروژه ندارند ، بنابراین هم زمان نصب کمتر است و پروژه زودتر تمام می شود و مشکلات دست و پا گیر بودن اسکلت ها زمان کمتری گریبان گیر همسایه ها خواهد بود. این سازه ها نسبت به نوع جوشی هزینه حمل پایین تری دارد.
سوله اسکلت فلزی جوشی : این نوع اسکلت ها بر خلاف اسکلت های پیچ و مهره ای طراحی خاص و پیچیده ای برای قسمتهای جوشکاری نیاز ندارند و این موضوع باعث کاهش زمان ساخت در کارخانه می گردد اما مقاومت اسکلت های پیچ و مهره ای خیلی بیشتر از جوشی می باشد و این به دلیل نوع جوش مخصوصی است که در کارخانه استفاده می کنند و زمان نصب را کاهش می دهند، اما برای پروژه های کوچک استفاده از نوع جوشی پیشنهاد می شود زیرا هم زمان اجرا و هم هزینه های طراحی پیچ و مهره ها کاهش می یابد.
در این اسکلت ها جوشکارهای ماهر باید به طور مکرر در حین و بعد از جوشکاری به طور مرتب باید جوش ها را بررسی کنند زیرا عدم توجه به جوش باعث ایجاد مشکلات آتی می گردد و بر اثر رطوبت یا حرارت جوش ها از هم گسسته می شوند.
سازه های خرپایی:
این سازه ها از خرپاها تشکیل شده اند و بسیاری از مشکلات ناشی از ساخت که در سازه های فلزی دیده می شد را از بین برده اند برای مثال دهانه های بزرگ را که نمی توان با سازه های اسکلت فلزی ایجاد کرد به راحتی با این سازه ها می توان اجرا کرد و دهانه هایی با متراژ مختلف را ساخت .
سازه های UBM:
اجزا این سازه ها از ورق های گالوانیژه ساخته شده و توسط دستگاه سیمر به هم پرس شده اند.
موارد مصرف سوله :
سوله ها را برای کاربرد در انواع صنایع طراحی کرده اند و نمی توان گفت که ساخت سوله فقط برای موارد خاصی می باشد. البته این که ما کدام یک از انواع سوله ها را انتخاب نماییم می تواند در موارد مصرف سوله تغییر ایجاد کند.
در یک بیان کلی در رابطه با موارد مصرف سوله در نوع تیر ورقی آن ها باید به این نکته اشاره کرد که این گونه سوله ها به دلیل محدودیتی که در ساخت ددهانه ی آن ها وجود دارد، فقط مناسب برای کاربری هایی با دهانه های نهایتا ۲۰ متر می باشد که همین موضوع موارد مصرفسوله تیرورقی را محدود به کاربری های خاصی کرده استد که البته سنتی بودن روش ساخت و وزن بالای سازه و زمان بر بودن ساخت آن را نمی توان از نظر دور داشت.
موارد استفاده سوله برای سوله های یو بی ام نیز محدود می باشد چرا که این سوله ها را نمی توان به دلیل عدم داشتن اسکلت فلزی در برخی از کاربردها مورد استفاده قرار داد، که البته محدودیت دهانه و عدم امکان جابه جایی این نوع سوله و عدم امکان نصب جرثقیل در آن ها نیز باعث محدودیت در کاربرد آن، در عین مدرن بودنش شده است.
موارد مصرف سوله
با عنایت به این توضیحات باید گفت که موارد مصرف سوله در نوع خرپایی آ«ن،بسیار متنوع و حتی می توان گفت که بدون محدودیت می باشد .چرا که این سوله ها را می توان با هر اندازه ای برای دهانه ها سفارش داد و انواع جرثقیل ها را در آن ها نصب نمود و از ویژگی سبک وزنی آن ها نیز بهره مند شد.
پس به عبارت بهتر می توان موارد استفاده سوله خرپایی را به تمامی فعالیت های صنعتی و غیر صنعتی، با داشتن سرعت ساخت بالا و امکان جابه جایی و نصب راحت در کنار کم هزینه بودن، تعمیم داد.
کاربرد سوله:
انواع سوله :
- سوله های تیرورقی
- سوله های یو بی ام
- سوله های خرپایی
سوله های تیرورقی :
اسکلت ساخته شده در سوله ها از جنس فلز است در سوله تیرورقی هم همینطور است اسکلت های فولادی در این سوله ها حجم وسیعی از وزن سوله را به خود اختصاص می دهند با استفاده از مصالح سبک ما می توان وزن آن را تا حدودی کاهش داد ولی وزن کل سازه به دلیل استفاده ی زیاد از فولاد در سقف و بدنه سوله زیاد است . فولادی که در ساخت سوله مورد استفاده قرار می گیرد قیمت بالایی هم دارد که این هم از معایب سوله های تیرورقی است .
سوله های یو بی ام :
ستون ها فولادی در سقف سوله های یو بی ام حذف شده و همین عاملی شده تا وزن سازه به میزان زیادی کاهش پیدا کند این سازه ها با استفاده از دستگاه هایی چون UBM ساخته وتولید می گردند استحکام آن ها به نسبت افزایش یافته اما در ابعاد دهانه سوله هم چنان با محدودیت هایی رو به رو هستیم .
سوله های خرپایی :
این سوله ها به گونه ای طراحی شده اند که می توانند تمام محدودیت ها و معایب سوله های تیرورقی و یو بی ام را پوشش بدهند و به همین دلیل نیز مورد توجه قرار گرفته اند طراحی این سوله ها نیز مانند سایر سوله ها صورت می پذیرد با این تفاوت که از نرم افزارهای جدیدتری برای ساخت این سوله ها بهره برده شده است .
کاربرد سوله خرپایی :
از سوله های خرپایی در مصارف مختلفی استفاده می شود :
- تالار های پذیرایی
- سالن های همایش ها
- سالن های ورزشی و استخرها
- اردوگاه های نظامی
- سالن های صنعتی
- تعمیرگاه ها ی ماشین آلات
- تعمیرگاه ها و محل ها نگهداری هواپیما ها
- سالن های نمایشگاهی
- صنایعی هم چون کشتی سازی
- کارگاه ها ی تولیدی کارخانه ها
- انبار کارخانه ها و مزارع کشاورزی
- مرغداری ها و سوله های پرو
بدون نظر